Potrebno za biskvit:
- 5bjelanjaka
- 2 zumanjka
- 2vanil secera
- 80gr secera u prahu
- 80gr brasna
- 2kasike cokolade u prahu
- 1kasika limunovog soka
- 1kasicica praska za pecivo
- 0,5dcl ulja
- 250gr mljevenog voca(jagode,visnje,dunje,jabuke…)
- 2kasike secera u prahu
- 25gr gustina
- 25gr maslaca
- 3zumanjka
- 3kasike secera u prahu
- 2vanil secera
- 250gr mascarpone sira
- 2lista zelatina
- 1,5dcl vrhnja za slag
- ribana korica i sok od jednog limuna
- 100gr cokolade
- 0,5dcl vrhnja za slag
- voce i listici mente
Priprema:
Vanil secer i secer u prahu pomijesati..Bjelanca mutiti uz dodatak limunovog soka i postepeno dodavanje secera dok se ne dobije cvrsti saum..Dodavati mu zatim zumanca uz lagano mijesanje.. U tu smjesu umijesati rucno brasno,prasak za pecivo i cokoladu u prahu pa na kraju u tankom mlazu dodati ulje.Smjesu izliti u manji pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 180C….Gotov biskvit zarolati u vlaznu kuhinjsku krpu i pustiti da se ohladi…U voce dodati secer i gustin pa dobro izmijesati da se gustin otopi pa kuhati na niskoj temperaturi dok se voce ne zgusne…U to dodati maslac i mijesati dok se ne otopi pa sa tom smjesom premazati ohladjeni biskvit…Zumanjke umutiti sa vanil secerom i secerom u prahu u blijedo zuti krem pa ih kuhati na pari 10 minuta a zatim ohladiti.Izmutiti vrhnje za slag,dodati mu sir i ohladje zumance,dodati sok i koricu limuna pa sjediniti sve..Zelatinu potopiti u hladnu vodu pa kada nabubri otopiti je i dodati masi sa sirom..Kratko izmijesati i 2 trecine mase iskoristiti za premaz preko vocnog premaza..Zarolati i ostaviti u frizider ..Jednu trecinu krema pomijesati sa 100gr cokolade koju smo otopili u 0,5dcl zagrijanog vrhnja za slag..Sa tom masom dekorisati roladu i ukrasiti je sa vocem i listicima mente…
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar