Za jedan biskvit:
- 3 jaja
- 1 kasika limunovog soka
- 1 vanil secer
- 70 gr secera
- 70 gr cokolade u prahu
- 70 gr otopljenog maslaca
- 70 gr brasna
- 1 kasicica praska za pecivo
- 1 kasika vrele vode
- 5 kasika vode
- 80 gr secera u prahu
- 2 vanil secera
- 120 gr cokolade
- 120 gr pavlake
Za krem:
- 2,5 dcl vrhnja za slag
- 2 vanil secera
- 2 kasike secera u prahu
- ribana korica limuna
- 250 gr krem sira
- 1 kesica slag fixa
Jos potrebno:
- 2 kesice praha za slag pjenu
- 2 dcl mlijeka
- 2 vanil secera
- jagode
Priprema:
Odvojiti zumanca od bjelanaca..Bjelanca umutiti sa limunovim sokom u cvrst snijeg..Zumanca umutiti sa secerom, vanil secerom i dodati im vodu i otopljeni maslac..Cokoladu u prahu, brasno i prasak za pecivo sjediniti pa u zumanca dodavati malo te mjesavine, malo snijega od bjelanaca i sve lagano mijesajuci sjediniti..Peci na 180C dok se biskvit ne odvoji od ruba kalupa..Ohladiti biskvit i prepoloviti ga..Ispeci jos jedan isti biskvit i prepoloviti..Pomijesati secer u prahu, vodu i vanil secer i staviti da prokuha..Skloniti sa sporeta pa u to umijesati izlomljenu cokoladu i mijesati dok se ne otopi..Tu masu dodati u pavlaku pa onda sve sjediniti i sa tim premazati 4 polovine biskvita..Vrhnje za slag umutiti sa vanil secerom i secerom u prahu, dodati sir i koricu limuna, sjediniti i na kraju dodati slag fix pa sve dobro sjediniti..Jagode nasjeckati na sitne kockice pa redati pola biskvita koji je premazan sa coko masom pa trecinu krema pa posuti sa sjeckanim jagodama i ponavljati postupak..Tortu dobro ohladiti, dekorisati sa slag pjenom, jagodama, posuti sa malo zlatnog praha i sevirati…Prijatno !
0 komentari :
Objavi komentar