Sastojci za biskvit:
- 4 bjelanjka
- 200 grama šećera
- 1 vanilija šećer
- 200 grama oštrog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 80 ml vode
- 80 ml ulja
- par kašika mlijeka za prelivanje kore
Za kremu:
- 4 žumanjca
- 2 pudinga od vanilije
- 1 kašika gustina
- 6 kašika šećera
- 600 ml mlijeka
- 150 grama maslaca
- 3 kašike šećera u prahu
- 150 ml slatke pavlake
- 500 grama jagoda
- 350 ml slatke pavlake
Način pripreme-Biskvit:
U posudu pomiješajte 100 grama šećera, vaniliju šećer, vodu i ulje i kratko miksajte. Dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se ne sjedini.
U drugoj posudi umutite bjelanjke sa prstohvatom soli postepeno dodavajući preostali šećer (100 g), dok ne dobijete čvrst snijeg. Snijeg kašikom dodajite u prethodnu smjesu i sve sjedinite .
Smjesu za biskvit sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, prethodno obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Krema:
Izmutite mikserom žumanjke sa šećerom, dodajte prašak za puding, kašiku gustina i oko 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da prokuha pa ulijte puding sa žumanjcima i kuhajte dok se krema ne zgusne. Skuhanu kremu prekrijte folijom da se ne stvori korica i potpuno ohladite. Mikserom izradite maslac sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađen kremu pa dobro izmutite mikserom. Umutite i 150 ml slatke pavlake i kašikom dodajte u kremu. Ohlađen biskvit stavite na tanjir, prelijte ga sa par kašika mlijeka pa nanesite polovinu kreme. Na kremu poslažite oprane jagode isječene na polovine. Na jagode nanesite preostali kremu i poravnajte. Tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom i po želji ukrasite jagodama ili drugim voćem. Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar