Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g prženih mljevenih badema
- 1 žlica brašna (vrhom puna)
- 1 žlica mljevenog keksa (Petit Beurre)
- 1 1/2naranča (sok i korica)
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 1 žlica brašna
- 1 1/2 naranča (sok i korica)
- 1 1/2 žlicamlijeka
- 200 g maslaca (omekšalog)
200 g badema preliti vrelom vodom i oguliti im kožu. Osušiti ih i staviti u veliki lim na 200 stupnjeva u zagrijanu pećnicu. Peći ih kratko dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim ih samljeti. Ja to ili napravim dan prije ili kupim oguljene bademe i popržim ih (tako izbjegnem dosadno guljenje).
Biskvit:
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva.
Razdvojiti bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg (s prstohvatom soli). Žumanjke i šećer tući dok ne budu pjenasti. Dodati bademe i opet istući. Dodati brašno i mljeveni keks, zatim sok i koru naranče. Na kraju kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Uliti smjesu u namazan kalup promjera 26 cm i peći oko 25-30 minuta (najbolje provjeriti čačkalicom).
Biskvit ohladiti i prerezati na dvije kore.
Krema:
U posudi istući jaja i šećer, dodati brašno, sok i koru naranče i na kraju mlijeko.
Staviti kuhati na paru, miješajući, dok se ne zgusne. Kremu ohladiti i umiješati omekšali maslac.
Na pladanj staviti jednu koru, namazati kremu, poklopiti drugom korom i premazati cijelu toru kremom. Po vrhu posipati krokantom i/ili ukrasiti listićima badema.
Tortu ohladiti preko noći.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar