
Sastojci za testo:
- 3 žumanca
- 1 belance
- 90 gr. kristal šećera
- 45 gr. rastopljene čokolade za kuvanje
- 60 gr. rastopljenog maslaca ili margarina
- 45 gr. oštrog brašna
- 1 najmanja kašičica praška za pecivo
- malo soli
- 100 gr. šećera u prahu
- 100 gr. maslaca ili margarina
- 400 ml. mleka
- 1 kesica pudinga od vanilije
- 100 gr. kristal šećera
- 50 kapi ekstrakta od mentola (koncentracija 1:300)
2 belanca
100 gr. kristal šećera
20 ml. vode
malo soli
Za glazuru:
- 120 gr. čokolade za kuvanje
- 60 gr. maslaca ili margarina
- 4 kašike šećera
- 4 kašike vode
- 20 kapi ekstrakta od mentola
Priprema testa:
- Mikserom umutiti 1 belance u čvrst sneg.
- Mikserom umutiti žumanca sa šećerom.
- Na laganoj vatri rastopiti maslac ili margarin i čokoladu za kuvanje.
- Rastopljenu smesu dodati u umućena žumanca i mikserom dobro umutiti.
- Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i penu od belanca i varjačom umutiti.
- Tepsiju unutrašnjih mera 17cm x 30cm premazati sa svih strana margarinom, staviti papir za pečenje.
- Gotovu smesu za testo sipati u tepsiju.
- Staviti peći u zagrejanu rernu na 180 stupnjeva i peći 10 minuta.
Pečeno testo odmah prevrnuti na tacnu koju ste prethodno posuli prezlima (da se kolač ne bi lepio za tacnu) i skinuti papir za pečenje.
Priprema kreme:
Mikserom umutiti maslac ili margarin i šećer u prahu.
Prah puding pomešamo sa 3 kašike šećera i malo mleka, a ostalo mleko sa ostatkom šećera (od 100 g) stavimo da provri.
U vrelo mleko sipamo umešan puding i skuvamo.
Kuvani puding poklopimo (da se ne uhvati korica) i ohladimo.
Mikserom umutiti ohlađeni puding, smesu od margarina i šećera u prahu i 50 kapi ekstrakta od mentola.
Kremu staviti na testo.
Priprema pene:
- Šećer i vodu prokuvati da se rastopi šećer.
- Mikserom belanca sa malo soli umutiti u penu.
- Dodavati rastopljeni šećer i mikserom mutiti.
- Penu staviti na kremu.
- I na kraju glazura.
Napomene: Danas sam bila izuzetno inspirativno raspoložena i tako je nastao kolač koji sam nazvala Ledeni dah jer nakon njega u ustima ostaje predivan hladan okus.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar