Uživajmo zajedno
Stari ili novi recepti
koje još niste probali.
Home » » Ledeni dah torta

Ledeni dah torta


Sastojci za testo:
  •     3 žumanca
  •     1 belance
  •     90 gr. kristal šećera
  •     45 gr. rastopljene čokolade za kuvanje
  •     60 gr. rastopljenog maslaca ili margarina
  •     45 gr. oštrog brašna
  •     1 najmanja kašičica praška za pecivo
  •     malo soli
Za kremu:
  •     100 gr. šećera u prahu
  •     100 gr. maslaca ili margarina
  •     400 ml. mleka
  •     1 kesica pudinga od vanilije
  •     100 gr. kristal šećera
  •     50 kapi ekstrakta od mentola (koncentracija 1:300)
Za penu:

    2 belanca
    100 gr. kristal šećera
    20 ml. vode
    malo soli

Za glazuru:
  •     120 gr. čokolade za kuvanje
  •     60 gr. maslaca ili margarina
  •     4 kašike šećera
  •     4 kašike vode
  •     20 kapi ekstrakta od mentola

Priprema testa:
  • Mikserom umutiti 1 belance u čvrst sneg.
  • Mikserom umutiti žumanca sa šećerom.
  • Na laganoj vatri rastopiti maslac ili margarin i čokoladu za kuvanje.
  • Rastopljenu smesu dodati u umućena žumanca i mikserom dobro umutiti.
  • Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i penu od belanca i varjačom umutiti.
  • Tepsiju unutrašnjih mera 17cm x 30cm premazati sa svih strana margarinom, staviti papir za pečenje.
  • Gotovu smesu za testo sipati u tepsiju.
  • Staviti peći u zagrejanu rernu na 180 stupnjeva i peći 10 minuta.

Pečeno testo odmah prevrnuti na tacnu koju ste prethodno posuli prezlima (da se kolač ne bi lepio za tacnu) i skinuti papir za pečenje.

Priprema kreme:

Mikserom umutiti maslac ili margarin i šećer u prahu.
Prah puding pomešamo sa 3 kašike šećera i malo mleka, a ostalo mleko sa ostatkom šećera (od 100 g) stavimo da provri.
U vrelo mleko sipamo umešan puding i skuvamo.
Kuvani puding poklopimo (da se ne uhvati korica) i ohladimo.
Mikserom umutiti ohlađeni puding, smesu od margarina i šećera u prahu i 50 kapi ekstrakta od mentola.
Kremu staviti na testo.

Priprema pene:
  • Šećer i vodu prokuvati da se rastopi šećer.
  • Mikserom belanca sa malo soli umutiti u penu.
  • Dodavati rastopljeni šećer i mikserom mutiti.
  • Penu staviti na kremu.
  • I na kraju glazura.
Napomene: Danas sam bila izuzetno inspirativno raspoložena i tako je nastao kolač koji sam nazvala Ledeni dah jer nakon njega u ustima ostaje predivan hladan okus.

Prijatno!

Ako ti se sviđa recept, podijeli ga i sa drugima.

SHARE

0 komentari :

Objavi komentar

Copyright © 2016. Recepti sa slikama - All Rights Reserved
Template Created by ThemeXpose