Kora:
- 4 bjelanjka
- 250 grama šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika gustina
Krema:
- ½ l mlijeka
- 100 grama šećera
- 1 vanilija šećer
- 4 žumanjka
- 2 kašike gustina
- 1 kašika brašna
- 200 ml slatke pavlake
- jagode,maline,kupine,borovnice,ribizle ili neko drugo voće,količina po želji ..
Način pripreme:
Na pek papiru napravite krug prečnika 25 cm i papir stavite na pleh od šporeta tako da ona strana na kojoj ste crtali krug bude okrenuta prema dole. Umutite bjelanjke, postepeno dodavati šećer i mutiti i na kraju dodati gustin i ocat. Na krug koji ste nacrtali nanesite umućeni snijeg tako da okolo bude više snijega a sredina da bude udubljena. Pecite na 15o stepeni sat vremena, nakon sat isključite rernu i koru ostavite jos sat u rerni. Mlijeko sa šećerom stavite da prokuha ali predhodno od mlijeka malo oduzmite i ostavite na stranu. Žumanjke, vaniliju šećer, gustin i brašno umutite pa dodajte u to onaj ostavljeni dio mlijeka, kad je mlijeko prokuhalo tu smjesu saspite u njega i skuhajte kao puding. Kremu potpuno ohladite i sastavite sa umućenom slatkom pavlakom. Na ohlađenu koru nanesite ravnomjerno kremu i po njoj poredajte pripremljeno voće. Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar