Sastojci za svaki od 3 biskvita:
- 3 bjelanjaka
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mljevenih lješnjaka
- 1 kašika brašna
Krema od žumanjaka:
- 700 ml mlijeka
- 10 kašika šećera
- 2 kesice burbon vanilin šećera
- 9 žumanjaka
- 8 kašika gustina / škrobnog brašna
- 100 gr bijele kuhinjske čokolade
- 150 ml vrhnja za šlag
- 3 kašike šećera u prahu
- 80 gr margarina
- 200 ml mlijeka
- 2 šlag pjene
- 3 kašike šećera u prahu
Dekoracija:
- 100 gr krupno sjeckanih lješnjaka
- 200 gr bijele čokolade
Priprema Biskvit/ Kora:
- razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
- mutiti bjelanjke sa šećerom
- dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati
- posudu namastiti maslacem i posuti brašnom
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min.
- pripremiti ukupno ovakve 3 indentične kore / biskvit
Dekoracija:
- za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu,
- razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi
- krupno stucati lješnjake
Krema od žumanjaka:
- prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom
- žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom
- dodati ostatak mlijeka i gusti, sve dobro izmješati
- potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko
- dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi
- ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi
- u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu
- potom ovu smjesu dodati u smjesu
- dodati izgnječen margatin
Šlag krema:
- izmješati 200 ml mlijeka,
- 2 šlag pjene,
- 3 kašike šećera u prahu.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar