Uživajmo zajedno
Stari ili novi recepti
koje još niste probali.
Home » » Bijela Egipat torta

Bijela Egipat torta


Sastojci za svaki od 3 biskvita:
  •     3 bjelanjaka
  •     4 kašike šećera
  •     4 kašike mljevenih lješnjaka
  •     1 kašika brašna

Krema od žumanjaka:
  •     700 ml mlijeka
  •     10 kašika šećera
  •     2 kesice burbon vanilin šećera
  •     9 žumanjaka
  •     8 kašika gustina / škrobnog brašna
  •     100 gr bijele kuhinjske čokolade
  •     150 ml vrhnja za šlag
  •     3 kašike šećera u prahu
  •     80 gr margarina
Šlag krema:
  •     200 ml mlijeka
  •     2 šlag pjene
  •     3 kašike šećera u prahu

Dekoracija:
  •     100 gr krupno sjeckanih lješnjaka
  •     200 gr bijele čokolade

Priprema Biskvit/ Kora:
  • razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
  • mutiti bjelanjke sa šećerom
  • dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati
  • posudu namastiti maslacem i posuti brašnom
  • peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min.
  • pripremiti ukupno ovakve 3 indentične kore / biskvit

Dekoracija:
  • za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu,
  • razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi
  • krupno stucati lješnjake

Krema od žumanjaka:
  • prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom
  • žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom
  • dodati ostatak mlijeka i gusti, sve dobro izmješati
  • potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko
  • dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi
  • ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi
  • u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu
  • potom ovu smjesu dodati u smjesu
  • dodati izgnječen margatin

Šlag krema:
  • izmješati 200 ml mlijeka, 
  • 2 šlag pjene, 
  • 3 kašike šećera u prahu.

Prijatno!

Ako ti se sviđa recept, podijeli ga i sa drugima.

SHARE

0 komentari :

Objavi komentar

Copyright © 2016. Recepti sa slikama - All Rights Reserved
Template Created by ThemeXpose