Potrebno za podlogu:
- 200gr kakao keksa ili keksa po Vasoj zelji i 100gr omeksalog maslaca
- 2,5 dcl vrhnja za slag
- 2 vanil secera
- 500gr mascarpone sira
- 2 kasike secera u prahu
- 1kesica zelatine fix
- 200 gr mljevene narandze
- 0,5 dcl soka od narandze
- 2 lista zelatine
Za preliv preko torte:
- 1 kesica prozirnog preliva za tortu i 2,5 dcl soka od narandze
Priprema:
Keks samljeti i dodati mu omeksali maslac,sjediniti i ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa..Izmiksati vrhnje za slag sa secerom i vanil secerom, dodati sir i zelatinu fix te miksati nekoliko minuta da se sastojci dobro uvezu..Narandze oguliti, isfiletirati i samljeti..U 200 gr mljevene svjeze narandze, dodati pola dcl svjeze cijedjenog soka i staviti da prokuha..Listove zelatine potopiti u hladnu vodu i kada nabubre dodati ih u narandzu…Istresti u duboki tanjir i pustiti da se stegne..Preko podloge sipati jedan dio krema pa staviti stegnuti dio sa narandzom pa ostatak krema..Ohladiti i preliti sa prelivom koji smo pripremili tako sto smo iscijedili 2,5 dcl soka od narandze i u njega dodali sadrzaj iz kesice za preliv..Kuhati na laganoj temperaturi dok nepocne da se zgusnjava..Malo prohladiti i istresti preko torte..Ohladiti i dekorisati tortu sa slag pjenom.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar