Uživajmo zajedno
Stari ili novi recepti
koje još niste probali.
Home » » Francuska krempita

Francuska krempita


Sastojci i priprema:

Jedna vrlo ukusna kremasta krempita, a tamo gdje su višnje u sastojcima obećava mnogo.

Sastojci:
  •     1/2 kg lisnatog tijesta
  •     1,1/2l mleka
  •     10 kašika šećera
  •     250 gr maslaca
  •     4 dl slatke pavlake za šlag
  •     240 gr pudinga sa ukusom slatke pavlake, vanile-6 kom.
  •     350 gr višanja
  •     100 gr secera
  •     40 gr gustina, skroba

Šlag:

  •     250 ml mliječne slatke pavlake za šlag
  •     150 gr šlaga u prahu
Način pripreme:

U 1/2 l mlijeka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mlijeka staviti na vatru sa preostalih 7 kašika šećera da prokuha, dodati puding i stalno miješati da se nestvore grudvice. Kada se blago prohladi dodati 100 gr maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i kašiku po kašiku dodavati u puding. Na kraju kada je fino umućeno dodavati pavlaku za šlag i mutiti mikserom. Nije potrebno pavlaku posebno umutiti nego je dodavati i mutiti fil.

Razviti lisnato tijesto svako posebno na veličinu 30×35,izbockati ga i peći na prevrnutom plehu na 220 stepeni oko 5-6 minutaJednu koru ostaviti za podlogu a drugu dobro isitniti.

U višnje dodati 100 grama šečera i 1 dcl soka od višanja koje višnje opusti,kad prokuha dodati gustin otopljen u vodi ili ako imate još soka od višanja. Kad se sve progušća skinuti sa toplote.vFil je najbolje napraviti kad već budete sklapali krempitu,malo ga prohladiti i dodati. Mliječnu slatku pavlaku pažljivo umutiti. Šlag umutiti po uputstvu sa kesice i kašikom spojiti sa slatkom pavlakom.

Na kraju ovim redom sklopiti krempitu:
Filovanje: Kora, veća polovina fila od pudinga, mlak fil od višanja, druga polovina fila, šlag, i drugu koru koju izmrvite međuj prstima i obilno pospete po krempiti.

Ako ti se sviđa recept, podijeli ga i sa drugima.

SHARE

0 komentari :

Objavi komentar

Copyright © 2016. Recepti sa slikama - All Rights Reserved
Template Created by ThemeXpose